Haven t.h.v. restaurant Restaurant Havenrijk Havenmond Gezellige drukte!

Zeiltocht naar Engeland 2010.

Engelandvaarders, Na enige malen de Noordzee te hebben overgevaren hebben verschillende deelnemers de wens te kennen gegeven om iets langer in Engeland te blijven. Het is toch wel een uitzonderlijke ervaring om in de kreken en rivieren van Oost Engeland te verblijven. Na een eerste bekendmaking van de tocht in Prikkels van december is een aangepaste planning gemaakt om in één week uit en thuis te zijn. 

De planning ziet er als volgt uit, te weten:

18 juni   verzamelen in de Marina te IJmuiden.
19 / 20 juni   IJmuiden - Lowestoft  ( ca. 100 mijl)
21 juni  Lowestoft - Southwold. (18 mijl)
22 juni   Southwold  - Harwich  (ca. 30 mijl)
23 juni   Harwich – Deben. (ca. 10 mijl)
24 juni   rustdag  Deben.
25 – 26 juni  Deben - IJmuiden. (ca. 120 mijl)

De eerste plannen waren om van IJmuiden naar Great Yarmouth te zeilen. Dit hebben we geschrapt omdat Great Yarmouth geen goede jachthaven heeft. Wind en weder dienende komen we in de ochtend aan in Lowestoft. Hier kunnen we wat rusten en de stad bekijken. In Southwold moeten we de rivier Blythe ca. 1 uur voor hoogwater aanlopen. We meren af voor de kroeg. Southwold zelf is een leuk plaatsje op een half uurtje lopen vanaf de haven. Op zich is de haven met riviertje al een belevenis. Tijdens laag water ligt de boot met de kiel in de modder, maar de behulpzame havenmeester(s) zijn dit al jaren gewend en helpen met het vastleggen. Wel is hier een verplichting om je aan te melden voor het binnenlopen van de haven. Dit in verband met de nauwe haveningang en eventueel uitgaand scheepvaartverkeer.

Vanaf Southwold gaan we richting Harwich. We zullen de Deben voorbij gaan in verband met het tij.

Harwich heeft verschillende jachthavens waarvan enkele onafhankelijk van het tij kunnen worden aangelopen. Gepoogd zal worden om plaatsen te reserveren nabij de “Pin-Mill”.

Vanuit Harwich kunnen we de volgende dag het tijdstip van vertrek zo plannen dat we op tijd voor de rivier Deben liggen en zo op het sein van de havenmeester de rivier op te kunnen varen tot aan de havenkom in Woodbridge. Dit is circa 2 uur varen op de motor. Hier plannen we onze rustdag. Na een dag rust gaan we de volgende dag weer richting Ijmuiden. We plannen om alle zeiltochten in daglicht te kunnen doen, de overtochten uitgezonderd. De planning is gebaseerd op mooi en zeilbaar weer. Weersomstandigheden kunnen ons noodzaken om het vaarschema aan te passen. We zullen in de maand mei weer een bijeenkomst beleggen waar we de details gaan bepreken.

Indien u van plan bent om de tocht mee te varen, stuur ons dan een e-mailtje zodat we rekening kunnen gaan houden met het plannen van de tocht.  

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Copyright 2013 ZWVU en Jachthaven Zwaansmeerpolder .