Haven t.h.v. restaurant Restaurant Havenrijk Havenmond Gezellige drukte!

img 0017Paul, ik en Kjeld hadden ons opgegeven om mee te zeilen op een Skûtsje. Dat is toch wel iets anders als zeilen op onze Bavaria 30 en het leek ons leuk om dat eens te ervaren. De middag zou worden opgeluisterd met een hapje en drankje en dat is natuurlijk altijd een goed uitgangspunt voor een gezellig samenzijn. Na wat reclame voor het evenement waren er gelukkig voldoende deelnemers om dit leuke idee door te laten gaan. (wat vind ik het toch jammer dat dit soort ideeën niet met meer enthousiasme door leden wordt ontvangen).

Zondagmorgen begon regenachtig en de wind zou naarmate de middag in kracht toenemen. Het was nog even de vraag of het door zou gaan. De meeste die zich op hadden opgegeven waren echter toch wel ervaren zeilers. Dus geen watjesgedrag – WE GAAN! Met de noodzakelijke zeilkleding aan en allemaal (nadat we de voorzitter ook hadden overtuigd) een zwemvest om, monsterden we goed uitgerust aan op het schip van schipper Michel. Hij had nog twee extra man/vrouwkracht geregeld om ons bij te staan in ons avontuur.

img 0027Allereerst ontvingen we de nodige instructie. Er was de ploeg die het grootzeil moest bedienen, twee man die verantwoordelijk waren voor de achterstag en een ploeg voordekkers om te zorgen dat de fok ook dienst deed. Eerst met z’n allen nog even een rif in het grootzeil gedaan, want de wind die begon toch wel behoorlijk aan te trekken. Volledig voorbereid gingen de trossen los en vervolgens richting het Alkmaardermeer. Zelf had ik mij met de kinderen, een aantal andere dames op het middendek genesteld om nog wat gewicht in de strijd te gooien. Daarnaast waren wij belangrijke spelers met betrekking tot de catering uiteraard. Nou de catering moest even wachten want de teams hadden hun handen er vol aan om de boot te bedienen en wij moesten plat op het dek als de giek over ons heen scheerde. Echt snoeihard zeilden we over het meer. Na een eerste keer overstag hadden alle dekkers de smaak te pakken en ging het werkelijk als een geolied team. Ik kan me nu wel voorstellen hoe het er aan toe gaat in een wedstrijd tussen die skûtsjes onderling. Wow wat een enorme snelheden kan zo’n schip bereiken op zeil. Wat een geweldig machtig gevoel geeft dat.
Nadat we alle hoeken van het Alkmaardermeer hadden bedwongen en een rondje Woude hadden gedaan, besloot onze schipper de haven weer op te zoeken. De mannen en vrouwen hadden inmiddels lamme spieren in hun armen van het sjorren aan de schoten en waren wel toe aan een drankje en een hapje. Carolien en Tineke hadden ruim voldoende drankvoorraad ingeslagen en de hapjes waren in overvloed en werkelijk overheerlijk. Meiden onwijs bedankt voor het organiseren van dit leuke evenement en volgend jaar zijn wij in ieder geval weer van de partij!

Yvonne, Paul en Kjeld Hakze van de Novy

Copyright 2013 ZWVU en Jachthaven Zwaansmeerpolder .